Uw keuze

  • Home
  • Produkten
  • Bezorgen
  • Geopend
  • Recept Oma
  • Gezondheid
  • Contact
  • Opwarmadvies
  • Grootmoeders oliebollen recept

    Ingrediƫnten

    Voor het beslag:
    1 kilogram bloem
    1 liter lauwe melk
    80 gram gist
    80 gram (zachte) boter
    50 gram witte basterd suiker
    20 gram citroensap
    10 gram zout
    3 eieren
    zonnebloemolie voor het frituren
    Voor het garnituur:
    75 gram krenten

    100 gram rozijnen
    100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes
    200 gram appel (goudrenetten)
    Voor de afwerking: 1 bus poedersuiker

    Beschrijving

    Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauwwarm water.
    Maak daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.
    Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken.
    Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen.
    Los de gist op in de lauwe melk.
    Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
    Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
    Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.
    Let dus wel op, dat u de kom groot genoeg gekozen hebt, daar u anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst.
    Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
    Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van circa 175 graden.
    Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar ik beveel indien u deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard ook even natgemaakt dient te worden.
    Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen, op een voorverwarmde schaal met wat poedersuiker.
    Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen. Dit kan ontstaan, doordat de olie te heet is of de bollen te groot.

    Caloriƫn

    Bij 30 stuks:

    circa 505 kJoule of 120 kcal
    3 gram eiwit
    5 gram vet
    15 gram koolhydraten
    60 gram voedingsvezel

     

     

     

     

     

     

     

    stapel oliebollen op schaal